Undgå at arbejdsgangene ikke er afstemt

“Hvorfor gør de ikke, som vi har aftalt? Jeg bliver simpelthen så frustreret! Det ville bare være så meget nemmere, hvis de bare gjorde dét, vi havde aftalt!”

Ovenstående er et udsagn, som de fleste nok har hørt – måske med lidt andre ord, men med samme frustration. Hvorfor overholder de ikke vores aftaler? Fænomenet er bestemt ikke ukendt, desværre. Faktisk førte det til, at det amerikanske militær skød to af deres egne Black Hawk helikoptere ned over Irak.

Årsagen? Pratical drift, et begreb som Scott A. Snook udledte på baggrund af eposiden. Forklaringen var, at militæret havde en nedskrevet manual for, hvordan kommunikation mellem militære enheder skulle foregå. Det var særdeles relevant, da det var forskellige enheder, der stod for transport af personel og opretholdelse af flyforbud over Irak.

Men da enhederne havde optimeret deres daglige arbejdsgange, men ikke afstemt dem med hinanden, skete uheldet og de to helikoptere blev skudt ned.

Det kan også ske i din virksomhed – at arbejdsgangene ikke længere er afstemt. Hvordan undgår du, at det sker? Mit bud er at bruge retrospectives. Hvad er dit?

Vil du høre mere om retrospectives og hvordan det kan hjælpe din virksomhed, så kontakt mig for en uforpligtende snak.

Snook, S. A. (2000): Friendly fire – the accidental shootdown of U.S. black hawks over Northern Iraq. Princeton University Press, Princeton, NJ.

Leave a Reply